kitten kopen waar moet je op letten?
Hoe herken je een goede fokker?
Wanneer u besloten hebt een kitten te nemen, al dan niet een ras kat, ga u op zoek naar een fokker. Een fokker moet immers uw kat leveren. Dat klinkt erg zakelijk, maar het is niet onverstandig om het eens als zodanig te benaderen. Er zijn namelijk goede en minder goede fokkers. Waarschijnlijk heeft u wel eens van zogenaamde “brood fokkers” gehoord. Met brood fokker wordt bedoeld dat een fokker slechts voor het “verdienen” van geld zou fokken. Helaas komt dit nog maar al te vaak voor. Via internet zijn helaas veel van dit soort “katten vermeerderaars” te vinden. Met mooie praatjes en plaatjes werven zij kopers en bieden vaak kittens aan tegen aantrekkelijke, lagere prijzen. Helaas geldt ook hier vaak: goedkoop is duurkoop!
Er heerst nog steeds een soort taboe als het gaat om het geld verdienen aan het fokken, eigenlijk vind ik dat raar. Er gaat immers erg veel tijd en geld zitten in het grootbrengen van een goed nest. De tijd, inspanningen en investeringen die een goede fokker over langere periode doet mag best terugbetaald worden in geld. Sterker nog, een fokker die werkelijk z'n best doet om een goed nest te fokken kan dat alleen maar doen door voor z'n kittens geld te vragen. Van een dik belegde boterham is echter geen sprake, je moet als fokker al blij zijn dat je uit de onkosten kan komen…
Een fokker die zich kritisch opstelt, geeft aan niet zomaar een kitten te verkopen. Een goede fokker zal vragen naar uw motivatie voor de keuze van zijn/haar ras. De fokker zal u vragen naar de mogelijkheden en wat u de kat kunt bieden. De goede fokker zal proberen te achterhalen of u niet een impuls aankoop doet. Deze kritische houding van een fokker komt niet bij iedereen even prettig over. Echter, het geeft wel aan dat de fokker serieus bezig is met het fokken van katten en het verkopen van zijn kittens. En goede zaak dus. U weet direct dat de kans dat deze fokker goed is, groter geworden is.
Een goede fokker herkent u ook aan een nuchtere houding ten aanzien van zijn/haar katten. Deze fokker zal u ook op de nadelen of op de minder aantrekkelijke eigenschappen van het ras wijzen. Een goede fokker zal niet alleen maar lyrisch over zijn/haar ras praten, maar een realistisch beeld schetsen. Eventuele aandoeningen die veel in het betreffende ras voorkomen zal door een goede fokker niet onder stoelen of banken gestoken worden. Wanneer de fokker uw (over)enthousiaste houding weet te relativeren maakt dat misschien niet altijd de meest prettige indruk, maar het houdt u wel met beide benen op de grond. Dit zijn de betere fokkers.
Een goede fokker zal zeer bewust voor een bepaalde combinatie van een kater en een poes kiezen. Een fokker met slechts een paar katten die altijd of vaak eigen katers en poezen gebruikt, geeft te denken. Een goede fokker zal kosten nog moeite sparen om zijn poes door een geschikte kater te laten dekken. De kater wordt uitgekozen op gezondheid, uiterlijk, karakter, gedrag, enz.
Naast het zorgvuldig uitzoeken van de juiste combinatie zijn er tal van zaken waarin een goede fokker zich kan onderscheiden van een minder goede fokker.
Een aantal voorbeelden:
• Heeft de fokker voor een goed en ruim nest gezorgd?
• Ligt het nest in de huiskamer of afgezonderd in een kooi?
• Besteed de fokker veel aandacht aan de socialisatie? Zo ja, hoe en hoe vaak?
• Zijn er andere volwassen katten aanwezig?
• Zijn er veel mensen en kinderen aanwezig of komen die veel over de vloer?
Wanneer het om een ras kat gaat zal de fokker u de stamboom van de moeder en waarschijnlijk ook de vader kunnen laten zien. Vraag hier ook naar en kijk of er bij de voorouders niet veelvuldig dezelfde kater of poes voorkomt. Is dat wel het geval wees dan kritisch over de motivatie van de fokker waarom er vaak een bepaalde kater of poes gebruikt is en wees ervan bewust dat dit niet bijdraagt aan het gezond houden van het ras en mogelijk gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het kitten.
Wanneer de fokker geen stamboom van de moeder en/of de vader kan of wil overleggen geeft dit ernstig te denken. Een goede fokker zal dit zonder enige aarzeling doen! Vraag uw fokker ook of hij/zij een stamboom voor de kittens heeft aangevraagd. Een dergelijke aanvraag kan alleen door de fokker gedaan worden, u kunt dat niet naderhand zelf aanvragen! Wanneer de fokker u wel een ras kat aanbiedt, maar er is geen stamboom voor aangevraagd is, dan geeft dit te denken. Een stamboom geeft echter geen enkele garantie! Een kitten met een stamboom, betekent dat zowel de vader als moeder een stamboom hebben en dat zij tot het zelfde ras behoren. Verder betekent het niets; het zegt niets over de kwaliteit of gezondheid. Een stamboom kost hooguit 15 euro dus daar zou een fokker het niet voor hoeven te laten…
Waar moet ik op letten als ik naar een kitten ga kijken?
Als u het perfecte kitten heeft gevonden, maak dan eerst even een afspraak om het kitten vrijblijvend te bekijken voor u besluit het kitten te kopen. Een goede fokker zal dit ten alle tijden toestaan en van harte toe juichen. Als u bij de fokker komt, moet u goed op bepaalde dingen letten. Als u namelijk niet op goed oplet kan het zomaar fout gaan… Bijvoorbeeld blijkt het kitten niet gesocialiseerd te zijn, vertoont gedragsproblemen of is zo ziek dat het binnen een paar weken overlijdt. Dit soort problemen kunt u dus aantreffen bij “brood fokkers”, waar in zo kort mogelijke tijd uit zo veel mogelijk kittens verkocht worden. De term “dierenwelzijn” komt niet voor in het woordenboek van “brood fokkers”, met als gevolg dat de arme kittens vaak letterlijk doodziek zijn.
Enkele tips als u een kitten kopen wilt:
· De moederpoes moet bij de kittens aanwezig zijn
· Informeer naar de leefomstandigheden van de dekkater
· Het kitten moeten zijn opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, liefst in de huiskamer
· Het nest kittens moet er levendig en schoon uitzien
· Het kitten moet zijn ontwormd en zijn ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte. De entingen worden geven als de kittens 9 & 12 weken zijn.
· Het kitten is alert, niest niet en heeft heldere ogen, schone oren en een schone vacht zonder kale plekken
· Een goede fokker zal vragen naar uw omstandigheden, om te zien of het kitten goed terecht komt
· Er mag geen dwang op u uitgeoefend worden om het kitten te kopen
· En dan nog de belangrijkste tip... Bij twijfel: begin er niet aan!
Hoe oud moet een kitten zijn voor die mag verhuizen?
Bij wet is het verboden om kittens te verkopen als ze jonger dan 7 weken zijn. Veel mensen denken dat een kitten zelfstandig genoeg is wanneer het harde brokjes kan eten en zelf de kattenbak kan vinden. Maar eigenlijk kan een poesje jonger dan 12-14 weken nog helemaal niet op eigen pootjes staan. Niet alleen mist het de broodnodige moederzorg, maar het is ook nog niet volledig ingeënt. Daardoor kan het kitten gemakkelijk ziekten oplopen, zoals niesziekte of kattenziekte. Bovendien heeft het ernstige gevolgen voor zijn gedrag op latere leeftijd.
Spelen met nest broertjes en zusjes is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kittens. Ze leren waar hun grenzen liggen en dat hard bijten of krabben pijn doet. Moederpoes heeft in deze ontwikkeling ook een belangrijke rol, ze corrigeert een kitten wanneer het de fout in gaat. Wanneer het kitten deze fase mist, kan dit dus later voor gedragsproblemen zorgen. Als volwassen kat weet het dier niet wanneer de grens bereikt is, wat normale omgang met mensen en andere katten moeilijk maakt. En dat leidt er maar al te vaak toe dat de eigenaar besluit afstand te doen van zijn lastige kat…
Wat voor spullen moet je in huis hebben voor een kat?
Behalve iets om de kat in te vervoeren, zult u ook diverse andere spullen nodig hebben. U heeft ook de volgende spulletjes nodig:
· Kattenbak + vulling
· Etensbakje en waterbakje
· Iets om aan te krabben, bijvoorbeeld een krabpaal
· Verzorgingsproducten zoals een nagelschaartje, kam en borstel
· Diverse uitdagende speeltjes
· Heerlijk mandje
Hoe kan ik het beste het kitten in huis introduceren?
Als u het kitten gaat halen of als het gebracht word, zorg dan dat u genoeg tijd heeft om het kitten alle aandacht te geven. Het beste moment voor het verhuizen van een kitten is bijvoorbeeld in een weekend of tijdens een vakantie. Vermijd reizen bij erg warm weer, dit is omdat het kitten in een reismand vervoerd moet worden en dat kan erg benauwd zijn. Het beste is om het kitten niet te laten eten voor de reis, de kans is dan namelijk erg groot dat het kitten ziek word en gaat spugen.
Als u thuis bent aan gekomen, sluit dan alle ramen en deuren en zorg dat alles op zijn plaats staat. Haal daarna het kitten uit de mand en laat het als eerste kennismaken met de kattenbak. Het beste is dat u het kitten op de kattenbak plaatst en dat het kitten vanaf de kattenbak het huis gaat verkennen. De eerste paar uur zal het kitten elk hoekje onderzoeken en elk geurtje met veel interesse, of soms argwaan, opsnuiven. Besteed dus veel tijd aan deze kennismaking, hou ook wat speeltjes klaar, maar laat het kitten slapen als hij/zij dat wil. Een kitten kan het best in één kamer blijven tot het genoeg zelfvertrouwen heeft opgedaan. Geef het diertje veel aandacht, maar zorg dat er niet te veel mensen in de buurt zijn, of dat het te lawaaiig is. Let er vooral op dat kinderen rustig en voorzichtig met de nieuwe bewoner omgaan en laat ze na een poosje zien hoe deze moet worden opgepakt en behandeld. Kleine kinderen die te jong zijn om te begrijpen hoe ze moeten omgaan met een kat, kunnen er beter pas worden bijgelaten als de kat helemaal gewend is.
Als de opwinding van de eerste kennismaking en ontdekkingstocht voorbij is, zet het kitten dan bij de slaapplek. Waarschijnlijk zal het kitten nog wat willen doorspelen, maar het werkt geruststellend als het heeft gezien waar het kan gaan slapen. Wanneer het kitten zich begint te wassen, is dat een teken dat hij zich op zijn gemak voelt. Dat is misschien het goede moment om het kitten wat eten voor te zetten. De fokker of de vorige eigenaar zal u vast informatie over de eetgewoontes hebben gegeven. Vooral bij een kitten is het belangrijk het menulijstje en het tijdschema waaraan het gewend is, aan te houden, want dan bestaat er minder kans op problemen met de spijsvertering. Als u wilt overstappen naar een ander merk brokken is het verstandig om toch de eerste dag het zelfde voer te geven. De volgend dag kunt u dan de brokken vermengen met de brokken die het kitten gewent is. Na het eten is het verstandig om het kitten weer bij de kattenbak zetten. Een kitten zal bijna altijd van moeder hebben geleerd hoe je die bak moet gebruiken, maar soms is er nog een beetje aanmoediging nodig. Ook andere aspecten van de opvoeding moeten nu zo snel mogelijk aan bod komen. Het is bijvoorbeeld nu de beste tijd om het katje met behulp van een vriendelijke doch duidelijke terechtwijzing te leren dat het bijvoorbeeld niet in de gordijnen mag klimmen. Ook andere plaatsen waar hij niet mag komen moeten nu worden geleerd. U zult dan consequent het kitten van deze plaats moeten weghalen. Dit kan soms erg lang duren, maar je moet wel volhouden.
Hoe moet ik kennismaken met andere huisdieren aanpakken?
Als u nog meer huisdieren heeft, zoals een hond of een andere kat, is er extra voorzichtigheid geboden bij de kennismaking. Een onverwachte ontmoeting kan tot blijvende vijandschap leiden. Het is het beste om het reeds aanwezige huisdier even ergens anders neer te zetten terwijl het kitten alles kan bekijken en gewend raakt aan de geur van de ander. Na een uurtje pak je het kitten rustig op en laat het eerste dier los, zodat het de geur van de nieuwkomer kan onderzoeken. Blijf met de nieuwkomer een tijdje apart zitten. De eerste introductie kan omstreeks etenstijd plaatsvinden, wanneer elk dier een apart bakje hoort te krijgen op een vaste plaats. Als alles goed gaat, zullen ze eerst alle aandacht aan hun eten wijden, voor ze opkijken en hun nieuwe buur ontdekken. Wel is het goed om er bij te blijven, want een ruzie is niet onmogelijk, hoewel de getoonde agressie meestal bij wat blazen zal blijven. Leg een deken klaar om over de dieren heen te gooien als ze daadwerkelijk gaan vechten.
De introductie van een kitten in het territorium van een gesteriliseerde poes verloopt doorgaans zeer rustig, maar als twee volwassen, ongecastreerde katers aan elkaar worden voorgesteld, is een bloedig treffen bijna onvermijdelijk. Deze combinatie is dus niet erg verstandig. Wees bijzonder voorzichtig bij het voorstellen van een kitten aan een volwassen hond die al een tijd bij je is. Een volwassen hond kan in één hap een katje doden. Mochten zich bij de introductie toch moeilijkheden voordoen, dan kan de nieuwkomer in het begin in een speelkooi van kippengaas of een bench worden gehouden, zodat de reeds aanwezige huisdieren de kat op hun gemak kunnen bekijken zonder dat het kwaad kan.
Hoe vaak moet ik de kat ontwormen?
Bijna alle kittens zijn besmet met spoelwormen die ze via de moedermelk binnen hebben gekregen. Omdat hierdoor de groei wordt belemmerd en de kittens vermageren, moeten ze op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Als het goed is, is uw kitten al bij de fokker volledig ontwormt! De fokker begint met ontwormen met 4, 6, 8 en 12 weken. Daarna moet het kitten nog ontwormt worden op de leeftijd van 4 en 6 maanden waarna er over gegaan kan worden naar 2x per jaar.
Ontwormen is extra belangrijk als er kleine kinderen in huis zijn of als er iemand in huis zwanger is, spoelwormen van de kat (en hond) zijn namelijk besmettelijk voor mensen. In geval van zwangerschap kan deze persoon het verschonen van de kattenbak beter door iemand anders laten doen (dit ook i.v.m. besmetting met Toxoplasmose). Voor meer informatie raadpleeg uw huisarts of dierenarts. Voor goedwerkende ontwormings middelen kunt u bij de dierenarts terecht.
Wanneer moet ik de kat laten “helpen”?
Als u niet met een kat gaat fokken is het zeer verstandig om de kat te laten castreren. Castreren is het chirurgisch verwijderen van de voortplantingsorganen. Bij de kater worden tijdens deze operatie de testikels (zaadballen) verwijderd, bij de poes de eierstokken en indien nodig de baarmoeder.
Voor een kater is de operatie niet echt ingrijpend: slechts 2 kleine huidsneetjes herinneren na afloop aan de operatie. Heel anders gaat het bij de poes. Om de eierstokken te kunnen verwijderen moet immers de buik worden geopend. De wondjes worden bij de kater in de regel niet gehecht; gebleken is namelijk dat dit minder complicaties met zich meebrengt en snel geneest. Bij de poes moet de buikholte en -huid in verschillende lagen worden gehecht. Vanzelfsprekend is de tijd die met deze operatie gemoeid is bij de kater daardoor een stuk korter dan bij de poes. Dat uit zich ook in de kosten die dierenartsen aan de eigenaren doorberekenen. De beste leeftijd om het kitten te castreren is net voor de puberteit, dus als de kittens ongeveer 6 maanden zijn.
Moet die kat ieder jaar een enting?
Hervaccinatie is beslist nodig maar behoeft maar om de 2-3 jaar te worden gegeven. Niesziekte entingen dienen voor de eerste keer ook op 9 en 12-13 weken plaats te vinden. Omdat de niesziekte enting veel korter werkt (9-12 maanden) moet deze niesziekte enting jaarlijks herhaald worden. In de praktijk betekent dit dat de katten meestal om de 2-3 jaar een cocktail enting krijgen van kattenziekte en niesziekte, en daar tussendoor jaarlijks alleen een niesziekte enting. Elk jaar een cocktail enting is overbodig. Binnen katten kunnen volstaan met alleen een kattenziekte enting elke 2-3 jaar. Voor niesziekte ligt dit beschermingspercentage duidelijk wat lager, bovendien komen er veel meer varianten van dit virus voor die niet allemaal in het vaccin zitten. Niesziekte enting werkt krap aan een jaar (9-12 maanden).
Mocht u na dit allemaal gelezen te hebben nog verdere vragen hebben, dan mag u uiteraard met mij contact opnemen